Survivalrun trainingen 10-14 jaar

De survivaltrainingen worden aangeboden voor deelnemers vanaf 15 jaar. Het is mogelijk om al vanaf 10 jaar mee te doen, maar dan zijn er een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden.


Over de survivalsport:

In de survivalsport sport trotseer je de elementen (alle weertypes, dus lekker zonnig weer, maar ook koud en regen) en train jij je behendigheid, lenigheid en coördinatie. En je overwint misschien zelfs wel wat angsten (durf jij straks een echte ‘swing over’ over een balk van 2,5 meter hoog?)

Maar om dit allemaal goed te kunnen, is veiligheid belangrijk. Je kunt veilig sporten als je de regels kent en basisvaardigheden beheerst. Daarom wordt je in het begin begeleidt door een volwassene. Deze volwassene neem jijzelf mee, en is bijvoorbeeld ouder, verzorger, of sportieve buurvrouw. Hij of zij mag lekker meetrainen (als betalend lid), maar mag je ook langs de kant begeleiden (geen lidmaatschap nodig). De belangrijkste taak is zorgen dat jij veilig door het parcours kan gaan. Dat je zelfstandig doet wat je kan (en dit kan aan het begin van de training meer zijn dan aan het einde als je moe bent), hulp krijgt bij wat nog moeilijk is, en je aan de regels houdt. Natuurlijk staan trainers van het Wilgje ook klaar om je te helpen met de techniek en uitleg.

De survivalsport is een risicovolle sport waarbij lichte blessures (bijv schaafwondjes en blauwe plekken) regelmatig voorkomen. Deelnemers zien dit als onderdeel van de sport en nemen dit voor eigen risico.


Meedoen met de 15+ groep:

Als je ons hebt laten zien dat je basisregels en techniek beheerst, mag jij je aan sluiten bij de 15+ groep, en kan in overleg met de trainers de extra begeleiding die jij hebt meegenomen worden gestopt. Tijdens de training zal je altijd met een ander kind of volwassene de training volgen. 


Veiligheidsregels

We zullen tijdens meerdere lessen je naar deze regels vragen en letten erop dat je ze ook uitvoert. De volwassene is er ook nog bij om je hier mee te helpen en te zorgen dat je de sport zo veilig mogelijk uit kan voeren. Maar uiteindelijk moet je dit allemaal kunnen en weten zonder hulp.


 • Je bent tussen de 10 en 14 jaar oud
 • Je hebt zwemdiploma A
 • Je draagt dichte sportschoenen, het liefst met goed profiel en waarop je goed kunt hardlopen
 • Je hebt een lange broek aan, dit helpt tegen de schaafwonden. En neem extra kleding mee (voor als je nat wordt).
 • Je klimt tot maximaal 2,5 meter hoog, vanaf 15 jaar mag dit naar 3,5 meter, mits je hebt laten zien dat je de kracht en klimtechniek hebt voor een swing-over op 2 meter.
 • Heb je een blessure, dan zeg je dit altijd vooraf tegen de trainer.
 • Kijk altijd hoe de hindernis eruit zit. Hoewel de trainers het parcours vooraf controleren, kunnen touwen en balken door weersomstandigheden en veel gebruik toch los gaan zitten. De volwassene kijkt hier ook in mee, en bij twijfel wordt altijd de trainer gevraagd.
 • Je weet welke hindernissen je wel en niet mag doen.
 • Als je een hindernis doet, zorg je altijd dat er iemand bij is (in elk geval de volwassene die je begeleidt).
 • Twijfel je over een hindernis, vraag dan altijd de trainer om mee te kijken of te helpen.
 • Deelname aan de training, survivalrun of andere activiteiten is op eigen risico.

Survivaltechniek

Om zelfstandig met de volwassenen mee te kunnen trainen laat je zien dat je onderstaand beheerst. Deze oefeningen kun je binnen één training laten zien. Op onderstaande kaart teken we af wat je per training al kan.

Om zelfstandig met de volwassenen Je kunt twee trainingen aanvragen waarin we jou specifiek begeleiden voor het onder de knie krijgen van het basisniveau. Deze lessen hoeven niet achter elkaar te zijn, je kunt dus tussentijds, samen met de volassen begeleider op zondagochtend tijdens de training oefenen. 


Survivaltechniek basisniveau:

Techniek

Les 1

Begeleid

Les 2

Begeleid

Les 3

‘Gehaald’

U= Uitleg gekregen, O= nog Oefenen,  V=Voldaan

Hangen, 30 seconden 

Voetklem, 10 seconden hangen

5x opdrukken (rechte rug)

5x hangend knie optrekken, bovenbeen horizontaal

Over het daknet van het kasteel

Swingover touw

Postmanwalk

Over 2 balken

Swing over 2.5m (middel boven touw)

Apenhang (kort)

Indianenbrug heen en terug

10x over laag rekje (ROB)

Schuiflussen

Staplussen (Kasteel)

2 rondes hardlopen